The Economist сравнява икономиката на Обединеното кралство с тази на Италия.

Сега те са станали много по-сходни, и двете имат:

- политическа нестабилност

- повишаващи се лихви по държавни облигации

-нисък растеж на БВП

По повода италианският посланик в Обединеното кралство Иниго Ламбертини посочи, че уважаваното британско издание The Economist има подвеждаща, "остаряла“ представа за страната му и призова редакторите да обърнат внимание на по-прогресивните индустрии, с които е известна.

"Като посланик на Италия в Обединеното кралство се радвам, че обръщате внимание на моята страна, толкова обожавана от британците. Това важи и за последната ви корица, която, за съжаление, е вдъхновена от остарели стереотипи. Дори ако спагетите и пицата са невероятно популярни по света, като изображение на втората най-голяма индустриална страна в Европа за следващата корица, бих предложил да изберете космическата, биотехнологичната, автомобилната или фармацевтичната индустрия. Това отразява по-добре Италия", написа дипломатът в Туитър в четвъртък . Съобщението му беше ретуитнато от лидера на партията "Италиански братя" Джорджия Мелони, най-вероятният бъдещ премиер.

Във връзка с оставката от поста на британския премиер Лиз Тръс, списанието публикува статия, озаглавена "Добре дошли Бриталия“. Корицата изобразява Тръс с пица и спагети в ръце, намеквайки за преходността на нейното премиерство - почти 70 правителства са се сменили в Италия след Втората световна война.