Седем души са ранени в резултат на терористична атака с автомобил в сърцето на Ерусалим, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post.

Сред пострадалите е мъж на около 70 години, който е в тежко състояние, жена на около 30 години в средно тежко състояние, мъж на около 50 години и двама 25-годишни мъже, които са с леки наранявания. Всички те са хоспитализирани за оказване на необходимата медицинска помощ.

Нападателят е идентифициран като Хатем Абу Ниймех, 39-годишен жител на Бейт Сафафа в Източен Ерусалим. Той е бил прострелян и убит от цивилен на мястото на инцидента. Известно е, че мъжът е баща на пет деца, не е имал досие, нито индикации за психично заболяване.

Според полицията Ниймех е преминал през кръстовище и е ускорил, умишлено врязвайки се пешеходци, включително хора, пресичащи улицата. След това той е намалил, превключил е на задна скорост и е спрял. В този момент въоръжен цивилен е стрелял по него и го е убил.

Минути след атаката сили за сигурност, войници, които не са на служба, полицаи и служители по сигурността са се "втурнали“ към мястото на атаката.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който говори на церемония минути след нападението, заяви, че атаката "ни напомня, че държавата Израел бе "купена“ с големи страдания. Тези терористични атаки се извършват с очакването, че ще ни изкоренят, ако можеха, щяха да ни убият всички“.