Северна Македония е обхваната от корупция и енергийна криза, а войната в Украйна само допринася за най-високата инфлация досега. Това пише Световната банка за Република Северна Македония в редовния си доклад за Западните Балкани, предава скопският канал "ТВ 21“.

"Регионът е изправен пред нови неблагоприятни шокове, почти всички страни от Западните Балкани са приели политики за смекчаване на въздействието на инфлацията върху най-уязвимите домакинства. Но въздействието на енергийния шок е значително, то е особено видимо в три страните от региона, които внасят енергия: Сърбия, Северна Македония и Косово“, казва Масимилиано Паолучи.

При ограничено фискално пространство, увеличен публичен дълг и увеличени разходи за финансиране, според Световната банка, фискалната подкрепа трябва да бъде насочена към най-уязвимите домакинства и фирми. В същото време затягането на паричната политика трябва да постигне баланс между потискането на инфлацията и избягването на забавяне на икономическата активност.

Според доклада такива реформи включват мерки за повишаване нивото на пазарна конкуренция, премахване на бариерите пред навлизането на бизнеса, подобряване на задържането на реинвестиции от чуждестранни инвеститори, намаляване на бариерите пред участието на жените в работната сила, подобряване на качеството на образованието и повишаване на стандартите за управление, включително дигитализация.

"Ако нямахме войната, надвиснала над нас, това щеше да е безпрецедентна година и щяхме да кажем, че виждаме нов облик и нови перспективи за региона.Възстановяването на пазара на труда също доведе до намаляване на нивата на бедност и очакваме дори сега, когато войната е надвиснала над нас, бедността да продължи да намалява и тази година“, добавя Саня Маджаревич.

Настоящата криза също подчертава важността на ускорения зелен преход в региона, далеч от въглеводородите и към по-чисто производство на електроенергия, както и по-екологични модели на производство и потребление, се казва в доклада.

Последният редовен икономически доклад за Западните Балкани оценява, че икономическата ситуация във всичките шест икономики на Западните Балкани продължава да бъде повлияна от продължаващата война в Украйна и рязкото увеличение на цените на енергията, както и забавянето на глобалния растеж.