В първата си реч след встъпването в длъжност като нов министър-председател на Обединеното кралство, Риши Сунак предупреди британците за необходимостта от взимане на "трудни решения“, предава телевизионният канал Sky News.

От трибуната пред новата си резиденция, бившият финансов министър на страната обяви, че е приел поканата на крал Чарлз III да състави правителство. След това призна, че страната е "изправена пред дълбока икономическа криза“ и че последиците от пандемията "продължават“.

Сунак отдаде почит към своята предшественичка на поста Лиз Тръс, като заяви, че тя е била ентусиазирана за промени, но "бяха допуснати някои грешки“. По думите му те не са резултат от "лоши намерения“, но "все пак са грешки“.

"Направиха ме лидер на партията и ваш министър-председател, отчасти, за да ги поправя и тази работа започва сега“, увери новият лидер на Даунинг стрийт.

Той бе категоричен, че ще осигури икономическа стабилност на страната, но допълни, че "предстоят трудни решения". В допълнение обеща, че "няма да остави следващото поколение с дълг за покриване. Ще обединя страната ни не с думи, а с действия“.

Като основни точки в своята програма за изпълнение Сунак изтъкна подсилването на здравната система, подобряване на образованието, увеличаването на подкрепата за въоръжените сили и въвеждането на по-строг контрол по границите. Освен това той обеща да се работи за "по-безопасни улици“ и опазването на околната среда.

"Разбирам, че трябва да свърша работа, за да възстановя доверието след всичко, което се случи. Всичко, което мога да кажа е, че не съм уплашен“, заяви Сунак.