Министрите на външните работи на НАТО ще се опитат да намалят разногласията относно кандидатурата на Украйна за членство на среща в Осло тази седмица, като съюзниците са в противоречие относно призивите да се предостави на Киев пътна карта за присъединяване на тяхната среща на върха през юли, пише Reuters.

НАТО засега не склонява на искането на Украйна за бързо членство, тъй като редица държави, като САЩ и Германия, се притесняват от действия, за които се опасяват, че могат да доближат Алианса до влизане в активна война с Русия.

Въпреки това както Киев, така и някои от най-близките му съюзници в Източна Европа настояват НАТО поне да предприеме конкретни стъпки, за да доближи Украйна до членство на срещата на върха на алианса във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли.

"Би било много тъжно, ако по някакъв начин някой може да прочете резултата от срещата във Вилнюс като победа на Русия в предотвратяването на Украйна да се присъедини към НАТО един ден“, заяви литовският премиер Ингрида Симоните в петък.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че Украйна няма да може да се присъедини към Алианса, докато продължава войната срещу Русия.

"Да станеш член в разгара на война не е на дневен ред“, категоричен е той. Въпросът е какво ще се случи, когато войната свърши.

В кулоарите на срещата си в Осло в сряда и четвъртък външните министри се очаква да засегнат и търсенето на нов генерален секретар на НАТО, като Столтенберг трябва да се оттегли през септември.

Междувременно изборната победа на президента Тайип Ердоган в Турция даде нов тласък на усилията за излизане от задънената улица около ратифицирането на членството на Швеция в НАТО, задържано от възраженията на Турция и Унгария.

Какъвто и да било напредък в Осло обаче е малко вероятен, тъй като турският външен министър Мевлют Чавушоглу няма да присъства там, съобщиха от Швеция, въпреки че разговорите между него и шведския министър Тобиас Билстрьом все пак ще се състоят "скоро".