Нарастващата самоувереност и сътрудничество на Китай с Русия представляват заплаха не само за Азия, но и за Европа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда, докато търси по-силно сътрудничество и повече "приятели“ за НАТО в Индо-тихоокеанския регион, пише Associated Press.

По думите му, Китай все повече инвестира в ядрени оръжия и ракети с голям обсег, без да осигурява прозрачност или да участва в смислен диалог относно контрола върху въоръженията за атомни оръжия, като същевременно ескалира принудата на своите съседи и заплахите срещу Тайван.

"Фактът, че Русия и Китай се сближават и значителните инвестиции от Китай и новите му военни способности само подчертават, че Китай представлява заплаха, представлява предизвикателство и за съюзниците от НАТО“, подчерта Столтенберг пред публика в университета Кейо в Токио. "Сигурността не е регионална, а глобална.“

"НАТО трябва да гарантира, че имаме приятели", заяви той. "Важно е да работим в по-тясно сътрудничество с нашите партньори в Индо-Тихоокеанския регион.“

Китай все повече работи с Русия и те дават "авторитарен отпор“ срещу "основания на правила, отворен и демократичен международен ред“, заяви той.

Столтенберг посочи, че НАТО не гледа на Китай като на противник или се стреми към конфронтация и че Алиансът ще продължи да поддържа комуникация с Китай в области от общ интерес, като изменението на климата.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин защити Китай като "сила за регионален и глобален мир и стабилност" и разкритикува НАТО за това, че определя Китай като заплаха и за разширяването на военните си връзки с Азия.

"НАТО непрекъснато се стреми да надхвърли традиционната си отбранителна зона и обхват, да засили военните връзки и връзките за сигурност със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и да измисля заплахи от Китай“, заяви Мао. "Бих искал да подчертая, че Азиатско-тихоокеанският регион не е бойно поле за геополитическото състезание и не приветства манталитета на Студената война и блоковата конфронтация.“

Столтенберг и японският премиер Фумио Кишида проведоха разговори във вторник и се споразумяха да засилят партньорството си в сигурността в киберпространството, космоса, отбраната и други области.

Освен Япония, НАТО засилва "практическото сътрудничество“ с Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея в морската киберсигурност и други области и засилва участието на техните лидери и министри в срещите на НАТО, съобщи той.

Във вторник Кишида обяви плановете на Япония да открие представителство в НАТО.

Япония, която вече е близък съюзник на Съединените щати, през последните години разшири военните си връзки с други индо-тихоокеански държави, както и с Великобритания, Европа и НАТО на фона на нарастващите заплахи за сигурността от Китай и Северна Корея.

Токио бързо се присъедини към водените от САЩ икономически санкции срещу Русия и предостави хуманитарна помощ и небойно отбранително оборудване за украинците. Япония се опасява, че руската агресия в Европа може да се отрази в Азия, където нарастват опасенията относно нарастващата китайска самоувереност и ескалиращото напрежение заради претенциите към Тайван.

Столтенберг пристигна в Япония късно в понеделник от Южна Корея, където призова Сеул да предостави пряка военна подкрепа на Украйна, за да й помогне да се пребори с продължителната руска инвазия.

Северна Корея осъди посещенията на Столтенберг в Южна Корея и Япония, заявявайки, че НАТО се опитва да постави своите "военни ботуши в региона“, за да окаже натиск върху азиатските съюзници на Америка да предоставят оръжия на Украйна.

Северна Корея също критикува нарастващото сътрудничество между НАТО и съюзниците на САЩ в Азия като процес за създаване на "азиатска версия на НАТО“, заявявайки, че това ще повиши напрежението в региона.