Ръководителят на руския частен военен изпълнител Вагнер (руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“) публикува в събота кратко писмо до Белия дом, в което се пита в какво престъпление е обвинена неговата компания, след като Вашингтон обяви нови санкции срещу групата, предава Reuters.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви в петък, че Вагнер, който подкрепя руските сили в нахлуването им в Украйна и си приписва заслуги за напредъка на бойното поле, ще бъде определен като значима транснационална престъпна организация.

Писмо на английски, адресирано до Кърби и публикувано в канала Telegram на пресслужбата на основателя на Вагнер Евгений Пригожин, гласи: "Уважаеми г-н Кърби, можете ли да изясните какво престъпление е извършено от ЧВК Вагнер?“

Кърби нарече Вагнер "престъпна организация, която извършва широко разпространени зверства и нарушения на човешките права".

Миналия месец от Белият дом споделиха, че "Вагнер“ е получил (са получили) доставка на оръжие от Северна Корея, за да подпомогне укрепването на руските сили в Украйна.