Известен палестински лидер, които беше в израелски затвор почина след гладна стачка от близо три месеца, съобщиха от израелската затворническа служба, цитирани от Associated Press. 

Смъртта му предизвика протести на Западния бряг и кръг от трансгранични боеве между бойци от Газа и израелската армия.

Късно във вторник израелската армия съобщи, че е започнала въздушни удари по цели в Газа в отговор на по-ранни ракетни залпове от крайбрежната ивица, управлявана от групировката Хамас. Няма информация за жертви или щети. След кратка пауза въздушната бомбардировка и ракетният обстрел бяха подновени призори в сряда.

Смъртта на Хадер Аднан също така привлече вниманието към тактиката на гладните стачки - използвана от затворници по целия свят, но считана за особено важен инструмент за палестинците, задържани от Израел.

45-годишният Аднан, лидер на групировка "Ислямски джихад", помогна за въвеждането на практиката на продължителни гладни стачки от отделни затворници като форма на протест. Палестинските задържани са използвали най-вече гладни стачки, за да оспорят административното задържане, противоречива тактика, при която повече от 1000 палестинци и шепа израелци в момента са задържани без обвинение или съдебен процес, пише медията.

Аднан за първи път влезе в международната преса и вдъхнови протести за солидарност преди повече от десетилетие, когато организира 66-дневна гладна стачка срещу административното си задържане. Това стимулира стотици други затворници да се присъединят към стачката, която завърши със споразумение за освобождаването му. По-късно отново е арестуван.

Във всички нива на палестинското общество - от мизерните бежански лагери в Газа до богатите райони на Западния бряг - палестинските затворници в израелски арести се славят като национални герои. Израел смята палестинските затворници за терористи.

Аднан, който беше арестуван дузина пъти и прекара почти една пета от живота си в израелски затвор, се превърна в огромен символ на палестинската съпротива срещу Израел. Използването на гладни стачки като разменна монета срещу израелските власти, по време на други две стачки през 2015 г. и 2018 г., които продължиха съответно 56 и 58 дни, мотивира много други отчаяни палестинци в административно задържане да отказват храна.

Израелската затворническа служба каза, че Аднан е бил обвинен в "участие в терористични дейности" след ареста му през февруари. Миналата седмица израелски военен съд му отказа освобождаване под гаранция. Изслушването по жалбата му беше многократно отлагано.

След като новината за смъртта му се е разпространила, палестински екстремисти в Газа са изстреляли 26 ракети по населени райони в Южен Израел. Трима чуждестранни работници са ранени на строителна площадка в град Сдерот, съобщиха израелските спасителни служби, без да уточняват националността им. Съобщава се, че един от чужденците, 25-годишен мъж, е в тежко състояние. Няколко часа по-късно военните съобщиха, че срещу Израел са били изстреляни шест минохвъргачни снаряда, повечето от които не са достигнали израелска територия.