България и Румъния се присъединиха към Шенгенското пространство за свободно движение на Европа в неделя (31 март), присъединявайки се към останалата част от Европа, пътуваща свободно по въздух и море без гранични проверки, пише френската редакция на Euronews.

Допускането в зоната идва след тринадесетгодишно чакане. 

Членството обаче е частично, тъй като ветото на Австрия означава, че новото членство няма да се прилага за сухопътни маршрути, което Виена твърди, че ще доведе до наплив на търсещите убежище в Европа.  

"Това е голям успех и за двете страни", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"И исторически момент за Шенгенското пространство – най-голямата зона за свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна, по-обединена Европа за всички наши граждани", заяви още тя.

Шенгенската зона вече ще се състои от 29 членки – 25 от 27-те държави членки на Европейския съюз, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Правителството на Румъния заяви, че шенгенските правила ще се прилагат за четири морски пристанища и 17 летища, включително най-голямото  летище "Анри Коанда" в Букурещ.

Увеличен брой гранична полиция и имиграционни служители ще бъдат разположени в подкрепа на пътниците и ще се извършват произволни проверки за откриване на хора с фалшиви документи.

През януари 2023 г. Хърватия победи Румъния и България, за да стане 27-ият член на Шенген, въпреки че се присъедини към ЕС по-късно, припомня европейската медия.

Шенгенското пространство е създадено през 1995 г. след подписването на Шенгенското споразумение 10 години по-рано между пет държави-членки на Европейската икономическа общност: Германия, Белгия, Франция, Люксембург и Нидерландия.

Няколко други споразумения последваха до разширяването през 2007 г., интегрирайки девет допълнителни държави в зоната за свободно движение.