Продължаващото изчерпване на руските сили, които се бият за Бахмут, ще позволи на Украйна да премине в контранастъпление в източния град "много скоро“, заяви висш украински генерал в публикация в Telegram в четвъртък, предава Укринформ.

"[Руснаците] губят значителни сили [в Бахмут] и изчерпват енергията си“,  заяви генерал-полковник Александър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна.

"Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото край Киев, Харков, Балаклея и Купянск“, заяви той, имайки предвид случаи, когато руските войски преди това се оттеглиха пред лицето на украинските контраофанзиви.

Сирски заяви, че руските сили - съставени предимно от бойци от частната военна компания "Вагнер" - продължават да се опитват да превземат Бахмут "на всяка цена, въпреки загубите както в жива сила, така и в оборудване".

Командирът, който често е посещавал войници близо до фронтовата линия в и около Бахмут, също отдаде почит на украинските войници, защитаващи града.

"Под непрекъснат огън от вражеска артилерия и авиация нашите войници на фронта демонстрират свръхчовешка издръжливост, смелост и храброст“, заяви той. "По-специално частите на 93-та, 10-та, 57-ма и 5-а бригади, които сега защитават нашата родина в източната част на страната“.