Министърът на външните работи на Полша предупреди за "дълбоки последици“ за съюзите на САЩ по целия свят, ако Конгресът не успее да одобри предложената помощ за Украйна, предава Bloomberg.

Опозицията от републиканците блокира месеци наред помощта за опустошената от война страна, подчертава агенцията.

"Ако не бъде предоставена допълнителна помощ и съюзниците на САЩ се разочароват и осъзнаят, че те не са в състояние да помогнат, това ще има дълбоки последици за всички американски съюзи по света“, заяви Сикорски.

"Някои страни ще започнат да се "застраховат“, а други ще обмислят разработването на собствени програми за ядрено оръжие“, добави той.

Предупреждението на първия дипломат на Полша идва в момент, когато страните-членки на Европейския съюз също се борят да осигурят на Украйна боеприпаси. ЕС вече отложи целта си да предостави на страната един милион снаряда до края на март. Европа обаче се приближава към целта, увери Сикорски, определяйки текущия капацитет на около 850 000 снаряда.

Сикорски също така се нахвърли срещу неотдавнашната забележка на Тръмп, че би насърчил Русия да атакува страните от НАТО, които не успяват да изпълнят ангажиментите си за военни разходи към Алианса. Министърът припомни, че Варшава харчи повече от 3% от икономическата продукция за отбрана, надхвърляйки целта от 2% на военния съюз.

Обещанието за взаимна отбрана на НАТО е било използвано само веднъж досега – след атаките от 11 септември в САЩ – "и всички се обединихме около него“, заяви Сикорски. "Полша изпрати бригада в Газни, трудна провинция в Афганистан – и ние не изпратихме фактура до Вашингтон. Военният съюз не е квартална охранителна компания“.