Азербайджан е върнал седемте си региона, които са били окупирани от Армения в продължение на много години, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Анадолската агенция“.

"Историята на карабахската война води началото си преди десетилетия. В продължение на много, много години Армения окупира седем региона на Азербайджан. Русия предложи множество варианти за дипломатическо решение. Но арменското ръководство искаше да запази териториите. Азербайджан върна земите, които му принадлежаха“, заяви Лавров в интервю за телевизионния канал "Россия 24“ и агенция РИА Новости.

Министърът отбеляза, че на този етап Азербайджан и Армения са подписали споразумение за готовността си да сключат мирно споразумение на базата на Декларацията от Алма Ата, в която се споменава, че границите на независимите държави ще минават по границите на съюзните републики.

"Карабах беше част от Азербайджанската ССР“, припомни Лавров.

Според руския дипломат след септемврийското изостряне на азербайджанско-арменската граница Ереван се е обърнал към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Генералният секретар на ОДКБ е отишъл на арменско-азербайджанската граница и е излязъл с план за разполагане на мисия на територията на Армения, но по-късно арменската страна е обявила необходимостта категорично да осъди действията на Азербайджан, отбеляза Лавров.

Не всички в ОДКБ са били готови да се съгласят с това, но не защото искат да защитят или да не подкрепят някого, подчерта министърът.

Всички искат конфликтът в Украйна да приключи, но важни са резултатите, а не сроковете

Всички искат конфликтната ситуация в Украйна да приключи, но тук не е важно времето, а качеството на резултатите за руския народ, изтъкна Сергей Лавров.

"Всички искаме това да свърши, но тук не е важен факторът време, тук е важен факторът същност, факторът на качеството на резултатите, които ще осигурим за нашите хора, за тези хора, които искат да останат част от руската култура и на които киевската хунта дълги години, с подкрепата и насърчението на Запада, бяха лишавани от всичко руско“, отбеляза министърът.

Лавров определи като "смешни", предложенията на Киев за сключване на пакт за ненападение с Минск. Според него "това показва фантазията на украинските власти“.

Според него Лукашенко вижда абсолютната безсмисленост и провокативност на тези предложения от Киев.

Министърът нарече "антируски шабаш" "мирната среща" на 24 февруари, която се подготвя по инициатива на Украйна. Министърът нарече лъжа и мнението, че Русия отказва да преговаря по украинския конфликт.

"Нашата дипломация има какво да прави, непрекъснато, ежедневно обяснява какво се случва, развенчава лъжите, особено лъжите, които сега се чуват за нашия отказ да преговаряме“, посочи той.

Руската федерация подготвя своя "доклад" за годишнината от "специалната операция", включително данни за дейността на американски лаборатории в Украйна, заяви още Лавров.

Ръководителят на руската дипломация увери, че Москва сама ще реши всички въпроси в Украйна, въпреки доставките на Киев на западни оръжия.

"Ние сами ще решим всички проблеми [в Украйна] и не сме се обръщали [към ОДКБ за помощ]“, подчерта Лавров.

Той нарече смешни приказките, че НАТО не воюва срещу Русия, а само въоръжава Украйна.

"Има системи, които според експертите не могат да бъдат овладени (от войниците) дори в обозримо време и ако бъдат доставени, то най-вероятно това ще стане с бойни екипажи. Очевидно те ще бъдат временно освободени в отпуск от армията и ще бъдат регистрирани като наемници, като им бъде издадено съответно удостоверение“, заяви министърът.

Русия ще излезе по-силна от настоящата геополитическа ситуация и ще може да се защити още по-ефективно, смята Лавров.

Опитът да се нанесе такова поражение на Русия, за да се реши окончателно "руският въпрос“ е нацизъм и на Запад, в частност в Германия, има политици, които не биха били против неговото възраждане, отбеляза ръководителят на руската дипломация.

"Това не е ли расизъм, не е ли нацизъм, не е ли опит за решаване на "руския въпрос“? Да, все още не в газовите камери. В Германия все още има много подядъчни хора, които няма да допуснат възраждането на фашизма, но има и такива, които изобщо не биха били против него“, посочи още министърът.

Убедеността на САЩ в собственото превъзходство и непогрешимост е основната причина за противопоставянето на Русия на Запада, смята ръководителят на руското външно министерство.

"Тази изключителност, тази абсолютна убеденост [на Съединените щати] в собствената си непогрешимост, превъзходство, аз съм убеден, че това е основната причина, поради която сега се противопоставяме на тези страни, които чрез режима в Киев водят хибридна война срещу нас“, смята министърът.

Според Сергей Лавров обществото в Съединените щати е разделено, управляващите се опитват да потиснат това разделение, като използват доста авторитарни методи.

"Вижте какво се случва в САЩ, колко разделено е обществото, как управляващите сега се опитват да потиснат това разделение и използват доста авторитарни инструменти“,посочи първият дипломат на Москва.

В същото време, според външния министър, Съединените щати също се стремят да лишат останалия свят от правото да помни своята история, "разпространявайки навсякъде нова "свободна демокрация“, както са направили със своята страна.

Западът обмисля Молдова за ролята на "нова Украйна", а президентът на страната Мая Санду се "тегли към НАТО" и е готова да обедини Молдова с Румъния, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Сега за същата роля подготвят Молдова, преди всичко защото успяха да поставят президент начело на страната с доста специфични методи, далеч от свободната демократичност, която просто иска да се присъедини към НАТО. Тя [Санду] има румънско гражданство, готова е да се обедини с Румъния и като цяло е готова почти на всичко“, заяви Лавров.

Западът иска да превърне Грузия в още един дразнител за Русия, каза още руският министър. "Фактът, че те биха искали да превърнат Грузия в още един дразнител, да върнат ситуацията към тези агресивни времена на "Саакашвили“, не се съмнявам“, отбеляза той.

По думите му правителството на Грузия се ръководи от националните интереси, въпреки призивите на Запада за отваряне на "втори фронт" срещу Русия.

"Не искам някой да мисли, че сега искам да компрометирам това правителство с положителни думи за това, което прави, но просто ще цитирам както премиера, така и неговите министри, които в отговор на безпрецедентния натиск да се присъединят към санкциите, да отвори втори фронт, дори такава терминология вече се използва. Те казват, знаете ли, ние се ръководим от нашите национални интереси: имаме търговия с Русия, имаме туризъм, получаваме енергийни ресурси и това е в интерес на грузинската държава и грузинския народ“, отбеляза министърът.

Според дипломата съседите на Русия виждат целите на Запада в пространството на ОНД и се интересуват от допълнителни механизми за по-нататъшна интеграция, заяви Лавров.

Западът иска да постави под въпрос съюза между Русия и нейните съседи, но тези опити не срещат положителна реакция, смята ръководителят на руското външно министерство.