Анкара готви нова атака срещу Атина, като този път, според материал, публикуван от проправителствения вестник Sabah, президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган се готви да представи документи срещу Гърция в НАТО относно милитаризацията на гръцките острови в източната част на Егейско море.

Съгласно информацията на изданието, Ердоган се готви да оповести публично на предстоящата среща на върха на НАТО документи, събрани от Анкара, които "показват, че Гърция нарушава Лозанския договор“.

В материала на вестника, озаглавен "Десант с документи на срещата на върха на НАТО“, се посочва изрично, че турският президент ще осъди Гърция пред всички членове на Алианса за милитаризацията на островите и посещенията на висши служители на територията им.

По-конкретно, Sabah посочва "провокативните посещения на заместник-министъра на отбраната на Гърция“, като подчертава, чеспоред договора те не трябва да се провеждат.

В същото време турският президент ще повдигне въпроса за ветото върху влизането в НАТО на Швеция и Финландия, които, както Анкара твърди, подкрепят тероризма.

Превод и редакция: Иван Христов