Мощните земетресения, които удариха Централна Турция и Ссеверозападна Сирия преди малко повече от седмица, са "най-голямото природно бедствие в европейския регион на СЗО от един век“, заяви Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа, цитиран от европейската редакция на Politico.

"Все още научаваме за мащаба му. Истинската му цена все още не е известна“, отбеляза Клуге по време на брифинг за пресата днес.

Европейският регион на СЗО включва 53 европейски и централноазиатски държави, включително Турция.

Потвърдено е, че повече от 31 000 души са загинали в Турция, а близо 5000 са загубили живота си през границата в Сирия, заяви той и добави, че се очаква цифрите да нараснат още. Той добави, че 26 милиона души в двете страни се нуждаят от хуманитарна помощ.

СЗО отправи апел за 43 милиона долара в подкрепа на реакцията при земетресението, като вероятно ще има още.

"Очаквам това поне да се удвои през следващите дни, тъй като ще получим по-добра оценка на огромния мащаб на тази криза и нуждите“, посочи Клуге.

С поразените водоснабдителни и санитарни съоръжения нарастват опасенията относно здравните проблеми, включително разпространението на инфекциозни болести. Здравните заведения също са пострадали сериозно.

"Според турските власти около 80 000 души са в болница, което поставя огромно напрежение върху здравната система, която сама по себе си е сериозно увредена от бедствието“, заяви Клуге.

"Инициирахме най-голямото разгръщане на екипи за спешна медицинска помощ в европейския регион на СЗО в нашата 75-годишна история“, добави той. Тяхната цел е да подкрепят пострадалите лечебни заведения, като се фокусират върху големия брой пациенти с травми и тези с катастрофални наранявания.