Атомният самолетоносач на ВМС на САЩ Роналд Рейгън ще се върне в Японско море, след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета Hwaseong-12 във вторник, 4 октомври. Това съобщи в сряда агенция  "Рьонхап“, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Република Корея.

Според тях по-рано самолетоносачът е напуснал водите на Японско море след съвместни учения с Южна Корея и Япония, които се проведоха на 30 септември.

Южнокорейските военни отбелязаха, че подобно бързо прехвърляне е "много необичайно“ за самолетоносач.

По-рано военните на САЩ и Южна Корея изстреляха четири ракети земя-земя по посока на Японско море.

Северна Корея изстреля ракета във вторник, която прелетя над северната префектура на Япония Аомори и се приземи извън изключителната икономическа зона на Япония в Тихия океан. Според японската страна КНДР вероятно е изстреляла междуконтинентална балистична ракета от типа Hwaseong-12. В същото време тя успя да преодолее разстоянието от 4600 километра, което е максималният показател за цялото време на тестовете, провеждани от Пхенян. Това е 23-ият ракетен тест на Северна Корея от началото на годината. За последно Пхенян изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония през септември 2017 г.

Съединените щати поискаха заседание на Съвета за сигурност на ООН на 5 октомври.