Дори САЩ да изпратят зенитно-ракетни системи "Пейтриът“ на Украйна, те ще бъдат безсилни срещу руските ракети. Това заяви военният експерт Виктор Литовкин пред Pravda.Ru.

Припомняме, че в Киев от няколко месеца настояват за доставка на такива комплекси, подчертавайки, че "Пейтриът“ сериозно ще засили противовъздушната отбрана. Западните страни обаче не бързат, позовавайки се на факта, че самите те нямат такива комплекси. Онзи ден Германия предложи да предостави няколко такива комплекса на Полша. След това лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински предложи тези комплекси да бъдат прехвърлени на Украйна.

Инициативата не намери разбиране сред полската опозиция, която смята, че управляващите просто търсят повод да не приемат системи за ПВО от Германия (от която поляците искат репарации). Украйна обаче няма да получи такива комплекси, смята Виктор Литовкин. Първата причина според него е, че за защита на всеки конкретен обект ще са необходими поне четири такива системи за ПВО, което е твърде скъпо и непрактично в случая с Украйна. Втората причина е, че системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът“ не сваля въздушни обекти, летящи под 100 метра.

"Той просто не ги вижда. Всичко, което лети под 100 метра – дрон, ракети – ще бъде извън зоната за достъп на "Пейтриът“, обясни експертът.

И най-важното, за управлението на такива комплекси ще са необходими военни от страните от НАТО. Но Алиансът казва, че не иска да участва в конфликта. А за да се обучат украински военни ще са необходими поне шест месеца, а може и повече, смята Виктор Литовкин. Според него "никой не знае какво ще се случи с Украйна след шест месеца".

Ето защо, смята експертът, твърденията за прехвърляне на системата за ПВО "Пейтриът“ в Украйна са популистки, нищо повече.