Посолството на Руската федерация в София е изпратило нота до Министерството на външните работи на България във връзка с актовете на вандализъм срещу Паметника на Съветската армия в София. Това обяви официалният представител на външнополитическото ведомство в Москва Мария Захарова на брифинг, предава ТАСС.

На 31 март вандали отново боядисаха с червена боя Паметника на Съветската армия в София. Руските дипломати изразиха увереност, че властите ни "все пак ще предприемат ефективни мерки за предотвратяване на подобни срамни действия в бъдеще".

"Руското посолство в София изпрати документ, нота, до българското външно министерство. В него се изразява изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници от общата история на Русия и България", заяви Захарова.

Тя отбеляза, че този паметник преди това е бил сериозно повреден от вандали през февруари. "Очевидно тази атака е свързана с кощунската инициатива за демонтиране на паметника, която наскоро беше издигната от група прозападни партии в градското събрание“, продължи дипломатът. 

Тя допълни, че в нота, изпратена до българските власти, Русия призовава за задълбочено разследване от страна на властите на инцидента с вандализъм, както и за предотвратяване на подобни в бъдеще.