Риши Сунак е явен фаворит в последната надпревара за ръководството на Консервативната партия, като бившият канцлер си осигури подкрепата на най-малко 100 депутати от торите и гарантира, че ще премине към гласуване на членовете на партията следващата седмица, ако обяви публично своята кандидатура, пише Bloomberg.

Депутатът от торите Тобиас Елууд написа в Twitter късно в петък, че за него е "чест“ да изведе Сунак до трицифрения праг.

Максимум трима депутати от торите ще могат да се кандидатират, тъй като партията е поставила праг от подкрепа от най-малко 100 депутати, за да могат претендентите да влязат дори в гласуването, а общо партията има 357 депутати.

Рано в събота Пени Мордаунт беше единственият кандидат, който официално влезе в надпреварата за лидерството на торите, докато вестниците съобщиха, че бившият премиер Борис Джонсън е готов да влезе в битката.

Според анкета на Opinium избирателите в Обединеното кралство биха предпочели Сунак и Мордаунт пред Джонсън за следващ премиер. Когато бяха помолени да избират между Сунак или Джонсън, 44% избраха Сунак, а 31% избраха бившия му шеф, установи проучване, проведено от Opinium в четвъртък вечерта.