Първата нова стратегическа концепция на НАТО от десетилетие ще изтъкне Китай като проблем за сигурността на Запада за първи път, но държавите-членки остават в противоречие как да опишат страната с най-голямата армия в света и нейните отношения с Русия, разкриват дипломати от Алианса пред Reuters.

Както срещата на върха на Г-7, която сега е в ход в Германия, така и срещата на върха на НАТО, която ще последва, ще се занимават със задълбочаващите се връзки на Китай с Русия след нахлуването на Москва в Украйна и това, което се разглежда като нарастващата склонност на Китай да демонстрира своите геополитически мускули и коварната си икономическа мощ отвъд своите граници, отбелязва британската агенция.

Новата стратегическа концепция, която ще бъде одобрена на срещата на върха на НАТО в Мадрид в сряда и четвъртък, ще бъде фокусирана върху нарастващите заплахи от Русия и за първи път от Китай, втората по големина икономика в света, заявиха представители на САЩ миналата седмица.

Служител на Белия дом изрази увереност в неделя, че документът ще включва "силна“ формулировка за Китай, но призна, че преговорите продължават в навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 29-30 юни.

Дипломати от Алианса споделят, че Съединените щати и Великобритания са настоявали за по-силни формулировки, които да отразяват нарастващите военни амбиции на Китай и нарастващата загриженост, че може да нахлуе в демократично управлявания остров Тайван, който Пекин счита за своя собствена територия.

Франция и Германия – предвид големите европейски индустриални инвестиции в Китай – междувременно предпочитат по-премерени изрази, казват събеседниците на агенцията, които са пожелали да останат анонимни, тъй като документът все още се финализира.

Един дипломат отбелязва, че се оформя компромис, според който Китай ще бъде описан като "системно предизвикателство“, като същевременно ще включва балансиран език, свеждащ се до "готовност да се работи в области от общ интерес“ с Пекин.

Стратегическият документ, който ще актуализира целите и ценностите на НАТО, също така ще включва, по настоява на Вашингтон, "осъзнаването на необходимостта от "устойчивост“ от държавите-членки“, споделя още източникът на Reuters.

Освен това преговарящите търсят точната формулировка как да опишат отношенията между Китай и Русия, като Чехия и Унгария категорично се противопоставят на определението "стратегическо сближаване“, казва един от дипломатите.

"Глобалните амбиции“ на Китай

Представители на НАТО бързат да завършат стратегическата концепция навреме за срещата на върха в Мадрид, където руското нахлуване в Украйна ще заеме централно място, отбелязва Reuters.

Великобритания наскоро прие терминология, описваща Русия като "остра, пряка заплаха“, а Китай като "стратегическо предизвикателство“.

Последният годишен доклад на Пентагона до Конгреса на САЩ подчертава важността от справяне с "предизвикателството на темпото, поставено от все по-способната армия на Китайската народна република и нейните глобални амбиции“.

Представители на САЩ подчертават значението на това, Китай да бъде включен в актуализираната стратегическа концепция на НАТО и именно с тази цел Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея бяха поканени на срещата на върха на Алианса за първи път.

Идеята е да се изпрати сигнал, че НАТО не "откъсва окото си от топката в Китай“, дори когато се фокусира върху укрепването на отбраната на Украйна, пояснява един от официалните лица. "Това затвърждава единството на демократическия свят и пред Русия, и пред Китай“.

"НАТО не може да си позволи да игнорира Китай“, съгласява се европейски служител. "Европа малко се забави да признае това, но възгледите определено се промениха в светлината на Хонконг“, имайки предвид предполагаемите репресии на Пекин в азиатския финансов център.

Трети служител заявява: "Опитахме се да изградим ера на добро отношение и стимулиране на Китай и получихме президента Си (Дзинпин)“, китайският лидер, който според критиците е повел Пекин по по-авторитарен път у дома и агресивен курс в чужбина. "Така че мисля, че повечето хора биха помислили, че е необходим различен подход“.

Визирайки първоначалната мисия на НАТО за противодействие на руските заплахи срещу Запада, той добави: "Зоната на операция на НАТО е просто на север от Тропика на Рака. Няма източни или западни граници. Така че мисля, че е справедливо НАТО да се заеме с това".

Превод и редакция: Иван Христов