Руският президент Владимир Путин призова Запада да спре да използва "икономическия егоизъм“ и "незаконните санкции“ в политиката си, като посочи системните грешки на водещите световни икономики. Той каза това по време на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в разширен състав, предава ТАСС.

"Нашето сдружение е с извънблоков характер, ние съдействаме за решаването на нарастващите енергийни и хранителни проблеми в света, възникнали в резултат на редица системни грешки във водещите световни икономики в областта на финансите и енергетиката“,  заяви Путин, като подчерта, че политиката на Русия е лишена от всякакъв "егоизъм“. "Надяваме се, че другите участници в икономическото сътрудничество ще изградят своята политика на същите принципи и ще престанат да използват инструментите на протекционизма, незаконните санкции и икономическия егоизъм за собствените си цели“, подчерта руският лидер.

Като ярък пример за такава политика Путин посочи решението на Европейската комисия да отмени санкциите върху руските торове. "Знаем колко важни са торовете за решаване на продоволствения проблем“, отбеляза той. "Разбира се, ние приветстваме самото решение за премахване на санкциите, но се оказва, че тези санкции, в съответствие с обяснението на Европейската комисия от 10 септември тази година, са отменени само за страните членки на ЕС. Оказва се, че само те могат да купуват нашите торове!А какво става с развиващите се? С  най-бедните страни в света?“, отбеляза Путин.