Русия и Китай, "за разлика от други страни“, не се стремят да управляват целия свят, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред телевизионния канал "Россия 1“.

"В осъществяването на двустранните си отношения Русия и Китай не претендират да управляват целия свят. Знаем, че други страни имат такава тенденция“, заяви представителят на Кремъл.

Говорителят също така отбеляза "абсолютното сходство“ в отношението на Москва и Пекин към провокативните действия, чийто източник, по думите му, са САЩ. Според него и Русия, и Китай смятат подобно дестабилизиращо поведение за неприемливо.

Тази седмица Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин проведоха разговори в кулоарите на срещата на ШОС в Самарканд. Руският лидер разкритикува опитите на Запада да създаде еднополюсен свят,  и призна за някои забележки на колегата му към войната в Украйна. Китайският държавен  глава отбеляза, че Пекин, заедно с Москва, е готов да даде пример за отговорна световна сила и да постави света на пътя на устойчиво и позитивно развитие.