Китайският президент Си Дзинпин призова в петък Русия и другите членове на Шанхайската организация за сътрудничество да се подкрепят взаимно в предотвратяването на подклажданите от чужди сили "цветни революции“ в техните страни, предава Reuters.

Говорейки в Узбекистан на среща на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), група за сигурност, водена от Китай и Русия, Си заяви, че страните-членки трябва да подкрепят усилията, които взаимно са положили, за да защитят собствената си сигурност и интереси за развитие.

Той също така анонсира, че Китай ще обучи 2000 служители на правоохранителните органи от страните членки през следващите пет години и ще създаде база за обучение, фокусирана върху антитерористичната работа.

Той прикани страните членки да се присъединят към Инициативата за глобална сигурност на Китай, концепция, която той предложи през април, която включва идеята, че никоя страна не трябва да укрепва собствената си сигурност за сметка на другите.

Китай ще предостави зърно и друга спешна помощ на стойност 1,5 милиарда юана (214 милиона долара) на развиващите се страни, отбеляза още Си, като подчерта, че китайската икономика е устойчива и "пълна с потенциал“.