Русия оценява високо "балансираната позиция на Киитай“ за войната в Украйна и разбира опасенията му в тази връзка, но ще разясни своята гледна точка, заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин на среща с китайския си колега Си Дзинпин в Самарканд, на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предава РИА Новости.

"Ние ценим високо балансираната позиция на китайските приятели във връзка с украинската криза. Ние разбираме вашите въпроси и вашите опасения по този въпрос, по време на днешната среща, разбира се, ние ще обясним подробно нашата позиция по този въпрос - въпреки че сме говорили за това преди“, заяви Путин.

В същото време руският лидер изтъкна, че търговския оборот между Москва и Пекин през 2022 година ще бъде рекорден, а перспективите са той да надвиши 200 милиарда долара.

"Многостранните връзки между нашите страни се развиват активно. През миналата година стокообменът нарасна с 35% и надхвърли 140 млрд. долара. За първите 7 месеца на тази година обемът на взаимната търговия нарасна с още 25%. Убеден съм, че до в края на годината ще достигнем нови рекордни нива и в близко бъдеще, както се договорихме, ще увеличим годишния търговски оборот до 200 милиарда долара или повече“, каза Путин.