Волгоград, където очакват визита на президента на Русия Владимир Путин по време на тържествата за 80-годишнината победата в Сталинградската битка между 30 януари и 5 февруари, когато градът временно приема името Сталинград, ще стане място и на среща между държавния глава с чеченския лидер Рамзан Кадиров и собственикът на ЧВК "Вагнер“ Евгени Пригожин, съобщава руското опозиционно издание Meduza, позовавайки се на местни медии.

В града вече обявиха почивни дни на държавните чиновници и забраниха влизането в центъра на тежкотоварни камиони.

В същото време прессекретарят на президента Дмитрий Песков от своя страна уточни, че Путин ще дойде във Волгоград за един ден. Все още не е ясно дали президентът ще участва в тържествата.

Изданията на Волгоград, цитирани от Meduza, съобщават, че в града се очаква да посетят също основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров като част от празничните събития.

Както стана публично известно, двамата са в конфликт с висшето военно ръководство на руската армия и го критикуваха активно в социалните мрежи във връзка с пораженията на руската армия край Харков и в Херсон.

Местни журналисти свидетелстват, че центърът на града спешно се привежда в добър вид. Съобщава се също, че от 30 януари до 3 февруари в града е въведена забрана за транзитно преминаване на тежки и обемисти превозни средства, по-специално превозващи опасни товари.

Освен това, по инициатива на ветерани, 1 и 2 февруари във Волгоградска област бяха обявени за почивни дни за служителите на бюджетните организации. На 2 февруари в града е планиран военен парад.