Отмар Карас, първият заместник-председател на Европейския парламент и заместник-председател на ÖVP, партията, ръководена от австрийския канцлер Карл Нехамер - основният противник на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство - се обявява за разширяване на достъпа до Шенгенското пространство за Румъния и България, считайки това за необходимост.

"Моята позиция винаги е била ясна, подкрепях становището на Европейския парламент, ние сме за разширяване на достъпа до Шенгенското пространство за Румъния и България, това е необходимост, дойде моментът да постигнем тази цел и мнозинството от партията, от Комисията Европейският съюз и Съветът на Европа, подкрепят това разширяване", каза Отмар Карас за "Свободна Европа", цитиран от News.ro.

По време на посещението си в Букурещ в четвъртък австрийският канцлер Карл Нехамер написа в четвъртък в мрежата "X", че позицията на Австрия остава ясна и непроменена, а именно, че Шенгенската система в момента не работи, следователно не може да бъде разширена.

"Румъния е важен партньор на Австрия. Нашите компании са силно ангажирани в Румъния и създават много хиляди работни места там. Много румънски граждани работят като медицински сестри в Австрия и подкрепят хора, които се нуждаят от грижи. В същото време говорих много открито и за възраженията на Австрия срещу бързото разширяване на Шенгенското пространство. Позицията на Австрия остава ясна и непроменена: Шенгенската система в момента не работи, следователно не може да бъде разширена", публикава позицията си Нехамер в социалната мрежата.

В речта си на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ канцлерът на Австрия Карл Нехамер говори за нелегалната миграция и необходимостта от защита на външните граници, но не спомена нищо за разширяването на Шенгенското пространство