Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви в четвъртък след срещата си с президента на Румъния Клаус Йоханис, че позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство остава непроменена:

"Австрия е против присъединяването на страната ни", пише румънският новинарски канал Digi24.

"Шенгенската система не работи, следователно не може да бъде разширена“, казва Нехамер. "Говорих много открито (с президента Клаус Йоханис) за възраженията на Австрия срещу бързото разширяване на Шенгенското пространство. Позицията на Австрия остава ясна и непроменена: В момента Шенгенската система не работи, следователно не може да бъде разширена", написа в четвъртък Карл Нехамер в съобщение в "X" след срещата с румънския президент.

Канцлерът на Австрия също така спомена, че двете страни имат силни икономически отношения и че румънците играят важна роля на пазара на труда в Австрия.

"Румъния е важен партньор за Австрия. Нашите компании са силно ангажирани в Румъния и създават много хиляди работни места там. Много румънски граждани работят в професии за грижи в Австрия и подкрепят хора, които се нуждаят от грижи."

Австрийският канцлер Карл Нехамер използва речта си на конгреса на ЕНП в Букурещ, за да говори отново за миграцията, една от причините Австрия да блокира пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство. Той твърди, че един от проблемите на европейските граждани е нелегалната миграция и казва, че външните граници на ЕС трябва да бъдат укрепени.