В речта си за конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ канцлерът на Австрия Карл Нехамер говори за нелегалната миграция и необходимостта от защита на външните граници, но не спомена нищо за разширяването на Шенгенското пространство, предава румънската медия Mediafax.

Нехамер обяви 2024-та за "година, която ще бъде историческа“, с множество възможности за избор.

"Трябва да се отървем от бюрокрацията, така че изследванията и иновациите да бележат нашето бъдеще, а не забраните и политиките. Ако искаме да се изправим пред световните политики, защото трябва да изнасяме, нашите продукти трябва да могат да се купуват по целия свят, трябва да увеличим производството. Ние, като политици, трябва да създадем условия за производство, за индустрия и тези, които искат да произвеждат, да могат да го правят, да им бъде позволено, да улесняваме дейността им, защото развитието е много важно за ЕС“, подчерта австриецът в речта си.

Темата за разширяването на Шенгенското пространство не бе засегната. Вместо това Нехамер говори за мерките, които трябва да се предприемат за спиране на нелегалната миграция.

"Залогът е голям на тези избори. Виждаме, че в ЕС партиите се радикализират – и отляво, и отдясно. Това не е добре за нашия съюз, наш дълг е да приемем сериозно страховете и опасенията на гражданите им. Трябва да се запитаме, като дясноцентристка сила, какво можем да им предложим, как можем да им дадем по-добър свят? Чрез надеждни политики, показвайки им, че сме в състояние да продължим по този път, че приемаме сериозно тревогите на хората. Например миграцията. Особено нелегалната миграция. Имаме нужда от защита по външните граници. Моят финландски колега каза: Финландия е заплашена от нелегална миграция от Руската федерация. Трябва да приемем тези опасения сериозно и трябва да приемем сериозно външните граници и да предоставим гранична помощ. Тези граници се нуждаят от финансиране. Те се нуждаят от бързи процедури за убежище и ние трябва да гарантираме, че онези, които са незаконно на територията на ЕС, ще бъдат репатрирани“, допълни Нехамер.