Държавният глава на Израел Ицхак Херцог завърши консултациите с парламентарните партии за съставянето на ново правителство – задача, която бе поверена на лидера на "Ликуд“ Бенямин Нетаняху, предават местните медии.  

"Президентът Ицхак Херцог приключи днес консултациите с всички парламентарни групи, избрани за 25-ия Кнесет“, се казва в изявление от кабинета на държавния глава на еврейската държава.

Общо по време на тридневните срещи в президентския дворец бяха приети 64 членове на 120-местния Кнесет, представляващи шест партии. Те препоръчаха на Херцгог да повери съставянето на кабинета на Нетаняху. 28 парламентаристи от две партии подкрепиха кандидатурата на сегашния премиер Яир Лапид. Други 28 депутати от четири партии са се въздържали да направят препоръки.

През последните три дни Херцог разговаря последователно с представители на всички политически сили в парламента и се вслушва в препоръките им относно кандидатурата на бъдещия премиер, избирайки в полза на Нетаняху. Според закона първият претендент за премиерския пост ще има 28 дни за съставяне на кабинет с възможност за удължаване на срока с 14 дни.

Парламентарните избори в Израел - петите в страната от 2019 г. насам - се проведоха на 1 ноември. Първото място зае партията "Ликуд“, която получи 32 места в парламента. Общо блокът от десни и религиозни сили, ръководен от партията на Нетаняху, може да разчита на 64 места, което му дава възможност да формира правителствена коалиция.

Ако коалицията бъде сформирана успешно, новото правителство и премиер ще положат клетва. Настоящият ръководител на кабинета Яир Лапид, който встъпи в длъжност на 1 юли, ще ръководи преходното правителство до полагане на клетва от новия премиер.