Правителството на Уелс издаде насоки, изискващи от местните власти в градовете в страната да "предприемат стъпки“ за създаване на "правилен исторически разказ“, съобщава британският вестник The ​​Daily Telegraph.

По-специално, според указанията, представени от заместник-министъра на изкуствата Доун Боудън, е необходимо да се демонтират или унищожат паметници на "стари бели мъже". За да могат тези паметници, включително картини, паметни плочи и статуи, "да не обиждат или оскърбяват съгражданите", те трябва да бъдат "скрити или творчески капсулирани в нови произведения на изкуството". Властите  също така предлагат "скриване на паметни дати“, промяна на имената на улици и къщи, за да се премахнат "обидни или нежелателни“ такива.

Отбелязва се, че статуи на исторически личности, които прославят "силни, възрастни, здрави бели мъже", може да са "обидни“ за едно по-разнообразно модерно общество, "което ги вижда в различна светлина", например като "агресори, които завладяват нации, за да разширят Британската империя“.

Факт е, че паметниците, издигнати в Уелс, могат да създадат "впечатлението, че постиженията, които обществото смята за достойни за внимание, принадлежат на силни, възрастни, здрави бели мъже“.

За да се "разсее“ тази представа и да се сложи край на "увековечаването на расистките колониални митове за превъзходството на бялата раса“, старите паметници трябва да бъдат анализирани, за да се види дали те обиждат съвременното общество. Това трябва да стане чрез консултация с обществеността и експертите, обяснява правителството.

Въпреки това служителите също така посочват, че "преобладаването на бели историци над представители на други националности“ при разглеждането на въпроса "може да изкриви разбирането“. Освен това процесът на премахване на паметници и подмяна на имена на улици може да бъде дълъг и скъп.

The Daily Telegraph припомня, че през 2020 г. кметът на Кардиф поиска премахването на статуя на сър Томас Пиктън от Кметството, във връзка с което статуята в залата бе закована с дъски. Пиктън е честван като герой след смъртта си в битката при Ватерло през 1815 г., но като губернатор на Тринидат името му се свързва с търговия с роби.

През 2021 г., след протестите на Black Lives Matter ("Животът на чернокожите има значение“), бе извършен подкрепен от правителството "одит“, който включваше стотици статуи, плочи, сгради и имена на улици, свързани с "търговията с роби и Британската империя. Като част от одита, уелският изследовател Хенри Мортън Стенли бе посочен сред фигурите, които бяха наградени с паметници, но които са извършили "престъпления срещу чернокожото население“, а сред онези, които "се противопоставиха на премахването на робството“, бяха бившият британски премиер Артър Уелсли Уелингтън и адмирал Хорацио Нелсън.

Окончателната версия на насоките на правителството, последвали преразглеждането, се очаква да бъде публикувана в края на март. В същото време правителството уточни, че то няма да е задължително.

Редица политици и експерти в Уелс обаче разкритикуваха препоръките. Лидерът на уелските консерватори Андрю Дейвис изрази загриженост, че те представляват "оруелски" опит за пренаписване на историята.