Повече от половината граждани на Обединеното кралство не искат да бившия премиер Борис Джонсън отново на власт, според проучване на YouGov, цитирано от медиите на Острова.

Резултатите от анкетата показват, че 52% от британците са отговорили с "не“ на въпроса дали биха се радвали, ако Джонсън отново поеме поста начело на британското правителство. От тях 43% са признали, че приемат този възможен сценарий "изключително негативно“.

Джонсън е подкрепен от 27% от анкетираните. Други 18% заявяват, че нямат категорично мнение по въпроса, а 4% се затрудняват да отговорят.

В същото време 71% от анкетираните смятат, че бившият лидер на торите умишлено е излъгал за нарушаване на антиковид правилата по време на пандемията, 15% са изразили обратното мнение.

Проучването е проведено на 21 октомври сред 3429 британци.

Джонсън е сочен като един от фаворитите да оглави правителството, той е вторият претендент за поста лидер на торите. The Telegraph съобщи по-рано, че Джонсън е призовал консерваторите да подкрепят кандидатурата му за министър-председател. Бившият министър на финансите Риши Сунак остава лидер в надпреварата за министър-председател. На трето място е председателят на Камарата на общините Пени Мордаунт.

Премиерът и лидер на Консервативната партия на Великобритания Лиз Тръс обяви оставката си преди ден, отбелязвайки, че ще остане начело на кабинета до избирането на наследника си. Тръс беше министър-председател само 44 дни към момента на оставката си, което я направи най-кратко управлявалият премиер в британската история.