Група полски фермери планира да се присъедини към стачката на шофьорите на тежкотоварни камиони на границата с Украйна, съобщава Bloomberg.

Около 100 фермери планират да проведат тридневен протест на ГКПП "Медика“ в четвъртък, поясни пред агенцията Лукаш Мартин, един от организаторите.

"Фермерите бяха първата засегната група. Сега са засегнати транспортните фирми, въпросът е кой ще е следващият“, подчерта той.

Членове на Международния съюз за автомобилен транспорт от Унгария, Полша, Словакия, Чешката република и Литва поискаха от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да преразгледа споразумението, което позволява либерализация на трафика с Украйна. То изтича през юни 2024 г.

По-рано Европейската комисия заяви, че всяко повторно въвеждане на разрешителни или квоти за автомобилен транспорт от Украйна е правно невъзможно, тъй като би нарушило съществуващото споразумение между ЕС и Киев.

ЕС позволи на украинските превозвачи да превозват стоки без получаване на разрешителни, за да улесни и ускори потока на стоки в условията на войната.

Заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Сергей Деркач написа във Facebook  след посещение на ГКПП "Рава-Руская“ и "Краковец“, че на двата пункта е имало не повече от 15 протестиращи, които по същество държат границата като "заложник“.

"Очевидно е, че уверенията за безпрепятственото преминаване на хуманитарна помощ и опасни товари не се изпълняват. Видяхме много случаи, когато цистерни с гориво и хуманитарна помощ стоят на опашки. Предадохме тази информация на нашите полски колеги и сме в очакване на отговор“, подчерта Деркач.

От 6 ноември полските превозвачи продължават да блокират останалите три гранични пункта с Украйна – Ягодин-Дорогуск, Краковец-Корчова, Рава Руская-Гребене.