Полицейски служители от Европейския съюз предприемат патрули в Северно Косово, след като около 600 полицаи от сръбското малцинство напуснаха работа заради спор за регистрационните номера на автомобилите, съобщава Reuters.

Полицаи, съдии, прокурори и други държавни служители напуснаха работата си по-рано този месец, след като правителството в Прищина постанови, че местните сърби трябва най-накрая да сменят номерата на колите си, издадени от непризнатите от Сърбия власти в Косово, с държавните на Косово.

Продължилият почти две години спор за регистрационните номера предизвика напрежение между Сърбия и нейната бивша отцепила се провинция, която обяви независимост през 2008 г. и е дом на сръбско малцинство на север, подкрепяно от Белград.

130-те служители от Полша и Италия, които патрулират в три общини, където няма местно полицейско присъствие, нямат правомощия за арест, но ЕС иска тяхното присъствие да запълни вакуума в сигурността.

"Засега трябва просто да наблюдаваме ситуацията, защото... ситуацията все още е чувствителна“, каза Мариано Бастанца, командир на 25 италиански карабинери, които пристигнаха, за да подсилят своите полски колеги.

ЕС и Съединените щати се опитват да намерят решение преди понеделник, когато премиерът на Косово Албин Курти каза, че шофьорите със стари регистрационни табели ще бъдат глобявани, а местните сърби казаха, че няма да направят промяната.

В петък ЕС покани Курти и президента на Сърбия Александър Вучич за спешни разговори в Брюксел, но никой от тях не потвърди, че ще отидe.

Брюксел и Вашингтон поискаха от Косово да отложи изпълнението на решението с десет месеца, но Курти не показа никакви признаци, че ще отстъпи.

"В момента северът е тиктакаща бомба с много луди хора от двете страни, готови да я задействат, и без полиция, която да обезвреди ситуацията“, заяви високопоставен представител на Косово пред Reuters, пожелал анонимност.

Наличието на мултиетническа полиция в нестабилния север беше приветствано като най-голямото постижение от Запада, който подкрепяше борбата на Косово за независимост от 1999 г. насам.

През 2013 г. Косово и Сърбия влязоха в диалог с посредничеството на Брюксел за разрешаване на всички оставащи проблеми между тях, но беше постигнат малък напредък

НАТО все още има около 3700 мироопазващи сили на място и призова за спокойствие, заявявайки, че ще се намеси, ако сигурността е застрашена.