Украйна е "на прага“ да получи ракети с голям обсег от своите партньори: в близко бъдеще са възможни доставки на дългоочакваното оръжие.Това заяви пред "Канал 24“ Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, на фона на очакванията на украинските въоръжени сили да получат ракети ATACMS от САЩ.

Според него в момента Украйна води "изключително интензивни преговори“ за трансфер на оръжия с голям обсег. Този въпрос се контролира лично от президента на Украйна Володимир Зеленски, уточни Подоляк.

"Мисля, че в бъдеще все пак ще имаме партньорски ракети с голям обсег“, уверен е той.

В същото време политикът подчерта, че Украйна няма да използва ракети с голям обсег, за да атакува цели на руска територия. "Ние гарантираме това, защото се придържаме към международните стандарти, конвенции и вида на войната. Ние не сме Русия", подчерта той.

Подоляк припомни, че Украйна има много свои ефективни оръжия за войната с Русия. Говорим не само за домашни дронове, но и за разработването на ракети. Сега обаче страната се нуждае от стотици бойни глави, способни да достигнат дълбоко в Украйна, където има руски обекти. Вътрешното производство не може да осигури необходимото количество такива ракети, отбеляза той.