От края на този месец Венеция ще стане първият град в света, който ще таксува туристите с входна такса за разглеждането му. Местните власти край друга популярна дестинация в Италия – разположеният на езерото Комо едноименен град - решиха да последват примера, съобщава Euronews Travel.

Живописното езеро в Северна Италия е едва третото по големина в страната, но е и най-посещаваното. Годишно по бреговете му се разхождат близо 1,4 милиона туристи.

Около езерото Комо има няколко живописни градчета и села, но едноименният град Комо първи се сети да наложи входна такса за туристите, отбелязва Euronews Travel.

Кметът на Комо Алесандро Рапинезе обяви, че обмисля въвеждането на дневна такса във "венециански стил“ и допълни, че очаква тя да влезе в сила скоро.

"Вече обсъждаме идеята за туристически данък. Революциите започват с конкретни мерки и ние сме готови за това дълго пътуване“, заяви той пред The ​​Times, добавяйки, че "трудно е да си кмет, когато се бориш с туризма“.

Очаква се таксата да се прилага за ежедневните посетители на град Комо. Кметът не даде допълнителни подробности за това каква ще бъде стойността й, както и кога точно ще влезе в сила.

Ако следват модела на Венеция, властите в Комо ще таксуват дневни туристи, които нямат резервации за нощувка.

През последните години красивото езеро Комо се бори с нарастващ брой туристи. Тълпите нараснаха, след като няколко известни личности, включително Джордж Клуни, закупиха имоти по крайбрежието и езерото се превърна в снимачна площадка за филми като "Казино Роял“ и "Къщата на Гучи“.