Говорителят на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Дмитрий Плетенчук е коментирал статия в The Sun, в която журналистите разказват за плановете на Украйна да разруши Кримския мост, предаде УНИАН.

"Ние многократно сме говорили откровено за това, нашият президент (Володимир Зеленски) е говорил за това. Това незаконно разширение на нашия Крим, то трябва да бъде унищожено. И един ден отново ще видите новините, които сте виждали и преди. Че мостът е изведен от експлоатация. Единственият въпрос е какъв ще бъде размерът на тези щети. И, разбира се, ние ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че вече няма да го има", е обяснил Плетенчук.

Той е допълнил, че "Руската федерация сега използва Кримския мост и че се подготвя за неговото разрушаване".

"Да, за руснаците той има може би още по-символичен характер. Те вече не могат да го използват за военна логистика след щетите, които претърпя. Енергийният клон, който отива в Крим, остава на него. Но го използват предимно обикновените руснаци, които незаконно посещават украинския Крим. Ето защо е съвсем логично решение на руското ръководство да изгради алтернативен маршрут по очевидни причини", е добавил той.

The Sun публикува статия, в която се посочва, че Въоръжените сили на Украйна ще унищожат Кримския мост до средата на юли тази година. Отбелязва се, че това ще стане възможно благодарение на комбинирана атака с британски ракети Storm Shadow, военноморски дронове и помощта на западни изтребители F-16.