"Украински официални лица твърдят, че ще разрушат най-любимия мост на Владимир Путин до средата на юли, което им дава около 100 дни, за да извършат почти невъзможното". Нанасянето на огромен удар по конструкцията на стойност 3 млрд. паунда (6.90 млрд. лева) с ракети Storm Shadow, морски дронове и новопристигнали F-16 може окончателно да прекъсне единствения сухопътен мост на Русия към Крим, е заявил оръжеен експерт пред The Sun.

За Путин 19-километровият Керченски мост, който той обяви за "чудо" при завършването му, е "видим символ на мнимия му триумф при "връщането" на Крим към родината му", пише британската медия.

За Украйна той е цел номер едно - "гротескна демонстрация на 10-годишната руска окупация".

Унищожаването му ще бъде важна стъпка към спечелването на войната в Черно море, като се прекъсне основен маршрут за руски военни доставки и се задуши военната машина на Путин.

Брайън Кларк, старши научен сътрудник в института "Хъдсън" и директор на Центъра за отбранителни концепции и технологии, смята, че е напълно възможно Украйна да се справи с това, но й трябват подходящи оръжия.

"Най-активно защитаваният мост в света" може да бъде свален с "многостранна" въздушна и морска атака в стил "Големият взрив", е коментирал той пред The Sun.

Кларк, експерт по военноморски операции и електронна война, прогнозира, че ракетите Storm Shadow ще бъдат използвани за разрушаване на конструкцията му, а безпилотни катери с експлозиви ще се взривят в основата му.

Шпионската агенция на Украйна, ( Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна) ГРУ, вече е организирала две дръзки атаки в миналото. И двата пъти мостът е беше ремонтиран.