Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус коментира, публикувания от Кремъл прихванат разговор на Бундесвера, предава Bild.

В изявление от неделя (3 март) следобед Писториус заявява, че руският президент води "информационна война" срещу Германия. Според федералния министър на отбраната това е "хибридна атака" от Русия, която има за цел да "подкопае решимостта".

Писториус обяснява, че незабавно е наредил "пълно" разследване на инцидента. "Трябва да се изясни дали служителите са имали право да обсъждат информацията и дали са избрали правилното средство за комуникация – инструмента WebEx и поставя изтичането на информация в по-широк контекст". Неслучайно Русия пусна записа в края на седмица, наситена с критични от гледна точка на Кремъл събития.

В края на седмицата беше погребението на Алексей Навални в Москва и новите разкрития за бившия мениджър на Wirecard Ян Марсалек.

Не трябва да позволяваме на Путин да ни "разедини", заяви Писториус. "Да реагираме бурно сега" е точно това, което той иска да постигне.

Писториус определя действията на руското правителство, като например твърдението на довереника на Путин Дмитрий Медведев, че Германия "се готви за война с Русия", като "режисирани". С други думи: целенасочена, оркестрирана пропагандна кампания.

Министърът на отбраната на Германия отказва да "спекулира" за лични последствия преди приключването на разследването, но не ги изключва.

Борис Писториус очаква доклада на Службата за военно контраразузнаване и не може да коментира дали руснаците може да са прихванали още разговори, пише германското издание.

От петък насам се разпространява 38-минутен запис, в който се чува разговор между четирима германски офицери. Записът е разпространен в Telegram от Маргарита Симонян, главен редактор на руската държавна телевизия RT, известна преди това като Russia Today. Разговорът е за възможното използване на германски крилати ракети Taurus, които имат обсег до 500 км, от украинските сили и за възможните последици от тях.