Анализатори спекулираха от седмици как пазарът ще реагира на евентуална победа на Джорджия Мелони на предсрочните парламентарни избори в Италия, но когато моментът настъпи, търговците се оказаха много по-загрижени за бюджетния срив в Обединеното кралство, коментират в редакцията на Bloomberg.

Корените на партията на Мелони "Италиански братя“ са в постфашистките движения от края на XX век и самата тя често атакуваше Европейския съюз, имигрантите и правата на ЛГБТК+ общността по време на предизборната си кампания. Но в ранните часове на деня, обръщайки се към своите поддръжници, събрани в хотел в центъра на Рим, тя демонстрира трезв ум, като заяви, че Италия трябва да бъде управлявана с "отговорност“.

За разлика от нея, финансовият министър на Лондон Куаси Квартенг предизвика срив на британските пазари в петък, когато обяви най-големия пакет от намаления на данъците от половин век насам. През уикенда министърът разкри, че предстоят още облекчения.

Британският паунд се срина с 3,5% спрямо долара до под 1.09, най-ниското ниво от 1985 г., след като Куартенг обяви пакета от данъчни облекчения за 45 млрд. паунда, който ще бъде финансиран с дълг.

Доходността на 10-годишните облигации скочи с 29,4 базисни пункта до 4,12%, докато тази на италианския дълг се повиши с 9 пункта до 4,43%.