Стотици палестинци се барикадираха за кратко в джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Ерусалим, съобщава англоезичното издание The ​​Jerusalem Post, като допълва, че израелските сили за сигурност са успели да влязат на територията на комплекса.

По-рано в медиите се появиха съобщения, че "радикални групи“ са се заключили в джамията с цел да "подготвят провокации“ за сутрешните часове на деня, когато на Стената на плача трябва да се състои традиционната за празника Пасха свещеническа благословия. Израел призова Йордания да предостави помощ за "извеждане от джамията Ал-Акса на екстремистите, планиращи бунт“ по време на най-големия еврейски празник.

Ситуацията около джамията Ал-Акса ескалира по-рано през седмицата, в разгара на свещения за мюсюлманите месец Рамадан и в навечерието на Пасха.

Храмовият хълм е свято място както за мюсюлмани, така и за евреи. Повод за ескалацията бяха съобщенията за намерението на представители на еврейското движение "Завръщане на Храмовия хълм“ да направят жертвоприношение в навечерието на Пасха. Активистите на движението бяха задържани от израелската полиция. Освен това много равини осъдиха плановете им. Слухът за намерения за "оскверняване на мюсюлманската светиня" обаче предизвика бурна реакция – в сряда вечерта група палестински младежи се затвориха в джамия за през нощта под претекст, че го защитават. Израелската полиция поиска да напуснат територията на комплекса, като ги обвини в подстрекаване на безредици. В крайна сметка всичко приключи с щурмуването на джамията от полицията.

Тази седмица броят на терористичните атаки се увеличи рязко, освен това територията на Израел бе обстрелвана от Ивицата Газа, Ливан и Сирия. Израелските медии също съобщиха за опит за атака от Синай, но се твърди, че тя е била осуетена от египетската армия.