Германският канцлер Олаф Шолц отправи рядка критика към израелското правителство в четвъртък, като коментира вътрешните работи на еврейската държава и изрази "голяма загриженост“ относно планираните съдебни реформи, които предизвикаха протестите на опозицията в страната, пише европейската редакция на Politico.

Необичайните за германски политик забележки бяха направени в лицето на еврейския премиер Бенямин Нетаняху, който бе на посещение в Берлин. Шолц призова правителството на Израел да преосмисли реформите и да направи компромис на опозицията.

"Като демократични ценностни партньори и близки приятели на Израел, ние следим този дебат [за планираните съдебни реформи] много внимателно и – няма да скрия това – с голяма загриженост“, отбеляза Шолц. "Независимостта на съдебната система е високо демократично благо.“

От края на Втората световна война и предвид чудовищните жестокости, извършени от страната по време на Холокоста, германските лидери традиционно са предпазливи при отправянето на критични забележки към израелското правителство.

Управляващата коалиция на Нетаняху, която включва ултраортодоксални и крайнодесни партии, предложи промени, които биха позволили на законодателите да отменят решенията на Върховния съд на страната, като същевременно увеличават влиянието на правителството при назначаването на съдии. Противниците твърдят, че предложенията подкопават демокрацията и върховенството на закона, а демонстрациите срещу мерките продължават от седмици.

Шолц призова Нетаняху да преразгледа отхвърлянето на компромисно предложение, което президентът на Израел Исак Херцог представи в сряда.

"Знаем, че президентът Херцог снощи също направи конкретни предложения за разрешаване на трудната ситуация. Като приятели на Израел бихме искали да видим, че последната дума все още не е казана за това предложение“, посочи канцлерът, добавяйки, че Израел трябва да се опита да намери "възможно най-широк“ социален консенсус.

В поразителни забележки Херцог също предупреди в сряда, че реформите на Нетаняху могат да вкарат Израел в гражданска война: "Всеки, който мисли, че истинска гражданска война... е линия, която няма да достигнем, няма представа. Бездната е на една крачка“, заяви президентът.

Нетаняху обаче яростно защити своите предложения за реформа: "Израел има независима съдебна система, но мнозина смятат, че тя е твърде мощна“, отбеляза премиерът и добави: "Обвинението, че скъсваме с демокрацията, не е вярно“.

Той дори подчерта, че неговото правителство просто се опитва да овладее съдебните правомощия до ниво, подобно на Германия: "Когато извършим тази реформа, ще имаме същото разделение на властите, както в други страни и като във вашата страна“, отбеляза Нетаняху. "Искаме да приведем [нашата съдебна система] в съответствие с това, което е приемливо във всички други западни демокрации.“

Шолц подчерта значението на демократичните ценности на Израел, също и когато става дума за справяне с различните му критици по света.

"За нас демокрацията на Израел е много важен ценностен партньор и това е нещо, което подчертаваме отново и отново, когато разговаряме с други, които поставят под съмнение нашата непоколебима подкрепа за Израел“, заяви канцлерът.