Протестът срещу политиката на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговото правителство, който се провежда в понеделник край сградата на Кнесета (парламента) в Йерусалим, вече събра 80 хиляди души. Такива оценки на полицията цитира държавният телевизионен канал Kan-11, който предава на живо от мястото на събитието.

От рано сутринта пред сградата на парламента пристигат протестиращи. Те развяват израелски знамена и скандират продемократични лозунги, настоявайки Нетаняху да се откаже от съдебната реформа.

Близо денонощие продължават масовите протести в Израел. Причината за ескалацията на активността на демонстрантите е оставката на министъра на отбраната на страната Йоав Галант, обявена на 26 март от Нетаняху. Той взе това решение, след като ден по-рано Галант открито се изказа за спиране на предложената от управляващата коалиция съдебна реформа, която предизвика масови протести на опозицията.

Според противниците на правителството реформата, която включва ограничаване на правомощията на Върховния съд и даване на контрол на изпълнителната власт върху избора на съдии, ще подкопае демократичните основи на израелската държавност. Нетаняху настоява, че тази реформа ще балансира правомощията на всички клонове на правителството и ще направи политическата система на страната по-демократична.

В момента Нетаняху продължава да се консултира с коалиционните партньори как да продължи. По-рано в понеделник държавното радио Kan съобщи, че министър-председателят обмисля да отложи реформата. Очаква се Нетаняху да направи официално изявление относно ситуацията в близко бъдеще.