Офицер от специалните части "Омега" с позивна "Рубин" опроверга "лъжата“ на Руската федерация, че нашествениците са успели да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) при Авдеевка, в района на индустриалната зона, предава УНИАН.

"Руската армия ежедневно щурмува Авдеевка на големи групи от различни посоки, без да брои собствените си хора. Една от особено "кривите“ офанзиви се проведе в началото на ноември. Тогава окупаторите претърпяха тежки загуби“, заяви офицерът.

"Тактиката на врага се промени - атаките започнаха да придобиват характера на така наречените месни атаки, тоест всеки ден врагът се движи на големи групи и от различни посоки, без да се броят загубите им“, казва Рубин.

Той подчертава, че Авдеевка все още се контролира от бойците на украинските въоръжени сили. На украинците в това направление се противопоставят части на редовната руска армия "Спарта“, "Сомалия“ и ЧВК "Вагнер“. Въпреки активността на руснаците, никой няма да им даде Авдеевка, увери Рубин.

"Основно те (руската армия) работят с жива сила, артилерия и противникът много активно използва FPV дронове. Основно участват подразделения на редовната руска армия и по-специално части на Спарта, Сомалия и ЧВК "Вагнер“ там". "Те сега много активно използват всичките си сили, но ние стоим и ще стоим до края", подчерта офицерът от специалните части на ВСУ "Омега“.

По думите му, че в района на Донецк е паднал много сняг и става все по-трудно за придвижване на оборудването, а дронове се губят поради прекомерните валежи. Той посочва, че заради метеорологичните условия и заледяването на пътя доставката на боеприпаси е затруднена. В същото време Рубин добави, че руснаците разполагат с 2-3 пъти повече безпилотни самолети от украинците.

Той заяви още, че украинската армия вече е преминала на зимен камуфлаж поради метеорологичните условия.

"Завчера използвахме зелено, а днес разбираме, че има нужда от бели камуфлажи. Това много помага да скрием оборудването си и да се скрием за по-нататъшни действия", добави той.