Бивша журналистка от модното списание Elle обвини Доналд Тръмп, че я е изнасилил "в края на 1995 година, или началото на 1996 година“. Тя направи презентация "в графични детайли“ на предполагаемото сексуално нападение пред съда, който трябва да определи дали действително това се е случило, съобщава Reuters.

"Тук съм, защото Доналд Тръмп ме изнасили и когато писах за това, той излъга и каза, че не се е случило“, заяви Е. Джийн Карол пред съдебните заседатели във федералния съд в Манхатън. "Той излъга и разби репутацията ми, а аз съм тук, за да се опитам да си върна живота“.

79-годишната Карол, бивш колумнист за съвети на списание Elle, търси неуточнено обезщетение от 76-годишния Тръмп, който е фаворит да е кандидат на Републиканската партия за президент на изборите през 2024 г.

Нейният иск се отнася до предполагаема среща в съблекалнята на универсален магазин Bergdorf Goodman в края на 1995 г. или началото на 1996 г., когато според нея Тръмп я е изнасилил, преди да успее да избяга.

Карол казва, че Тръмп я е оклеветил, като е определил обвиненията й за измама, лъжа и "пълна измама“ в своята медийна платформа Truth Social и е казал, че тя не е неговият "тип“ и е измислила твърдението, за да продаде мемоарите си.

Тя също така води дело по Закона за оцелелите пълнолетни в Ню Йорк, който позволява на възрастните да съдят предполагаемите си насилници дълго след изтичане на давността.

Тръмп не присъства и не е длъжен да присъства на процеса, който започна във вторник американско време. Той има планирано предизборно събитие в Ню Хемпшир в четвъртък и двете страни посочиха, че е малко вероятно Тръмп да свидетелства.

Тръмп коментира случая Карол в Truth Social в сряда, като нарече нейния адвокат "политически оперативен агент“, а твърдението за изнасилване "измислена ИЗМАМА“, добавяйки: "Това е измамна и невярна история – Лов на вещици!“

Американският окръжен съдия Люис Каплан предупреди, че Тръмп може да се сблъска с още правни проблеми, ако продължи да обсъжда случая.

Reuters предлага обвиненията на бившата колумнистка от Elle в подробности:

Карол свидетелства, че се е срещала с Тръмп години преди предполагаемото изнасилване, намирайки го за "много представителен“ и "човек в града“.

Що се отнася до случая в магазина Бергдорф, тя излизала, когато Тръмп я разпознал и вдигнал ръка. Тя спряла.

"Той казал: "Хей, вие сте тази дама-съветник“, спомня си Карол. "Казах: "Хей, ти си този магнат на недвижими имоти.“

Карол заявява, че Тръмп се е подигравал с "шеговит" тон, докато е пазарувал бельо за друга жена.

Тя казва, че Тръмп я е помолил да пробва бельо, което я е накарало да се пошегува, че той също трябва да го пробва.

Карол заяви, че след това Тръмп я придумал да влезе в отворена пробна, затворил вратата, блъснал я в стената и смъкнал чорапогащниците й. Тя се задавила разплакала и го е бутнала назад.

Пръстите на Тръмп "влязоха във вагината ми, което беше изключително болезнено, изключително болезнено“ и той също "вкара пениса си“, разказва тя.

"Докато седя тук днес, все още го усещам“, каза тя. "Това ме остави неспособна да имам отново романтичен живот“.

Попитана от адвоката си дали е казала на Тръмп "не“, Карол заявява "може да съм го казала“, но не знае.

Тя също обвинява себе си и се страхува, че ще бъде уволнена и че Тръмп ще отмъсти, ако го докладва.

Вдъхновена от движението #MeToo, Карол направи първите си обвинения през 2019 г. и оспори многократните изявления Тръмп, че това е така, защото тя не харесва политиката му.

"Изобщо не разчиствам политически сметки“, казва Карол. "Уреждам лични сметки, защото той ме нарече многократно лъжкиня и това наистина унищожи репутацията ми.“

Според нея коментарите на Тръмп са накарали Elle да я уволни, което й е коствало 8 милиона читатели, а други са били убедени, че е лъжкиня.

 "Съжалявах за това около 100 пъти“, заяви тя, "но в крайна сметка възможността да изкарам деня си в съда е всичко за мен“.

Очаква се адвокатите на Тръмп да разпитат Карол в четвъртък, включително относно неспособността й да си спомни кога е извършено предполагаемото изнасилване.

Тръмп писа по повода в Truth Social около час преди началото на свидетелските показания в сряда.

Той попита как някой може да й повярва.

"Тя не е крещяла?“ – написа бившият президент. "Няма свидетели? Никой ли не е видял това?"

Публикациите накараха Каплан да каже на правния екип на Тръмп, извън присъствието на съдебните заседатели, че Тръмп изглежда "със сигурност се опитва да говори с публиката си в цитати и без цитати“ и на журито по въпроси, за които "няма работа да се говори“.

Но загрижеността относно влиянието на социалните медии върху процеса се появи отново, след като синът на Тръмп Ерик написа в Туитър в сряда следобед за Рийд Хофман, милиардерът, съосновател на LinkedIn и виден донор от Демократическата партия, който помага за финансирането на делото на Карол.

Ерик Тръмп заяви, че участието на Хофман е "срам за страната ни, трябва да е незаконно и ви казва всичко, което трябва да знаете за случая“.