Консервативната партия постави висок праг за кандидатите да наследят Лиз Тръс, което означава, че Обединеното кралство може да има нов премиер в понеделник, пише Bloomberg.

Претендентите ще се нуждаят от подкрепата на 100 депутати от Торите, само за да влязат в гласуването, каза пред репортери в четвъртък Греъм Брейди, член на парламента, който оглавява панела, определящ правилата за лидерските състезания. Консервативните депутати са 357, така че максимум трима от тях ще могат да се кандидатират.

Номинациите приключват в понеделник, когато ще се проведе и гласуването, което е необходимо за намаляване на съперниците до двама, заяви Брейди. След това ще бъде проведено индикативно гласуване сред депутатите, преди кандидатите да бъдат представени на масовите членове в решаващо онлайн гласуване, като резултатът трябва да бъде обявен на 28 октомври.

Резултатът от първото гласуване на народните представители ще бъде обявен в 18 часа в понеделник. Ако се наложи гласуване, резултатът ще бъде обявен в 21 часа.

В действителност губещият от неофициалния вот вероятно ще бъде изправен пред огромен натиск да се оттегли, което означава, че масовите членове няма да получат думата и състезанието ще приключи.

Тръс каза в четвъртък, че се оттегля от премиерския пост след бурен и кратък период на управление, в който тя обяви икономически пакет, който разтърси финансовите пазари, принуждавайки я да уволни финансовия си министър и да отмени повечето от планираните от нея данъчни облекчения. До следващия петък тя ще е служила 52 дни - най-краткият период на власт за британски премиер.

Кандидатите, които се опитват да я заменят, вероятно ще включват бившия министър на финансите Риши Сунак - подгласник след Тръс в надпреварата за лидерство това лято, както и сваленият от власт по-рано Борис Джонсън. Други претенденти също вероятно ще участват в битката, включително Пени Мордаунт, Грант Шапс и Кеми Баденок.