Уникалното за Европа сътрудничество между армиите на Германия и Нидерландия достига ново ниво, пише берлинският вестник Der Tagesspiegel.

Германо-нидерландският корпус в Мюнстер, Северен Рейн-Вестфалия, е създаден още през 1995 г. Девет години по-късно 11-та аеромобилна бригада на нидерландската армия е включена в германската дивизия за бързо реагиране. Последваха и други бригади.

Сега обаче е направена следващата стъпка, която канцлерът на ФРГ Олаф Шолц определи като голям "крайъгълен камък“. В кулоарите на двустранните правителствени консултации, които се проведоха в понеделник в Ротердам, Шолц отбеляза, че "широкообхватната взаимна интеграция на нашите въоръжени сили е уникална в Европа“.

Късно в четвъртък бе проведена церемония, която "не бе просто символична“. Министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус, заедно с колегата си Кайса Олонгрен, подписаха споразумение за интегриране на нидерландската 13-та лека бригада в 10-та бронирана дивизия на Бундесвера. Документът влезе незабавно в сила.

Решението е резултат от предизвикалата слабо внимание среща на генералите от двете страни в Дрезден в началото на декември, пояснява изданието. Там инспекторът на германската армия Алфонс Майс и нидерландският му колега Мартин Вайнен подписаха документ, който се превърна в своеобразна пътна карта за това как двете страни да развиват съвместни действия, засягащи армиите.

Според представителя на Бундесвера началото на войната в Украйна "ускори преосмислянето на подхода към военната отбранителна готовност на Европа като съвместна задача“. Следователно и двете сухопътни армии "решиха да преминат към дълбока интеграция".

Конкретно това означава проекти, които на пръв поглед може да не изглеждат особено впечатляващи: ще се увеличи броят на служителите и ще се извърши допълнителна хармонизация на правилата, така че механик от една държава да може да работи върху оборудване на друга. В Украйна се оказа, че съвместно доставените самоходни гаубици от 2000 г. са адаптирани по такъв начин, че да не могат да комуникират помежду си, обяснява германският вестник.

Сега, заяви говорител на армията пред Der Tagesspiegel, "в бъдеще се планира по-често да се купуват идентични или поне съвместими наземни системи, за да се повиши допълнително оперативната съвместимост на двете армии“. Същото важи и за доктрините и концепциите.

Съвсем ново обаче е, че нидерландската армия всъщност е "погълната“ от Бундесвера, подчертава Der Tagesspiegel. Това е исторически "крайъгълен камък“ за Германия, но още повече за Нидерландия, защото "скоро всички нидерландски бригади ще бъдат подчинени на германски дивизии“.

Няма други две държави от НАТО, които да си сътрудничат толкова тясно, тъй като сега "големите бойни части на германските и нидерландските сухопътни сили ще бъдат напълно интегрирани“. Според командир Жан-Пол Дакерс, "много хора все още не осъзнават колко уникално е това, което правим тук“.

Шолц обяви допълнителни стъпки за интеграция по-рано през седмицата. Процесът, по думите му, се превърна в "стимул за продължаване и по-нататъшно засилване на взаимното преплитане на нашите военни структури и сътрудничеството в областта на въоръженията".

Говорителят на Министерството на отбраната в Хага потвърди плановете пред Der Tagesspiegel в началото на февруари. "Обучаваме и провеждаме операции заедно от много години“, заяви говорителят, като отбеляза, че дори присъствието на Бундесвера в Литва е координирано с нидерландските сили. "Сега това е следващата логична стъпка“, добави той.

Той също така отбеляза, че ходът не е еднопосочен: например германската част за противовъздушна отбрана също е интегрирана в нидерландска структура.

Решения за това дали да изпращат свои войници на мисии ще се вземат отделно от двете държави. "Не вярваме, че това ще доведе до създаването на европейска армия“, заявиха от министерството в Хага. Разпределението на задачите обаче ще се засилва все повече, тъй като Нидерландия например от много години не купува собствени танкове, а разчита на танковите части на Бундесвера.

"Това е пътят към Европейския съюз за отбрана“, каза Урсула фон дер Лайен, тогавашен министър на отбраната, а сега ръководител на Европейската комисия, за съответното споразумение от 2016 г. Новото, подписано в четвъртък, бетонира този път още по-здраво, заключава германският вестник Der Tagesspiegel.