Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е готов да обяви замразяване на законодателството за провеждане на съдебната реформа, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post, като се позовава на данни от радио Kan. Уточнява се, че съответното обръщение на премиера се очаква преди обед.

По-рано президентът на Израел Исак Херцог призова коалицията да се откаже от провеждането на реформата на фона на мащабните протести, които обхванаха страната.

"Тази вечер видяхме много трудни сцени. Обръщам се към премиера, правителството и членовете на коалицията: емоциите са трудни и болезнени. Дълбока тревога обхваща хората. Сигурността, икономиката, обществото - всичко е застрашено. Очите на целия народ на Израел са обърнати към вас“, увери държавният глава.

"В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността Ви призовавам незабавно да спрете законодателството. Обръщам се към всички партийни лидери в Кнесета, коалицията и опозицията: поставете гражданите над всичко и се дръжте отговорно и смело без повече забавяне“, призова Херцог.

Масовите протести продължиха в Тел Авив през цялата нощ, след като Нетаняху уволни министъра на отбраната Йоав Галант заради призива му към коалицията да замрази законодателството.