В хода на операцията "Щит и стрела" в Ивицата Газа израелските военни са унищожили цялата върхушка на палестинското радикално движение "Ислямски джихад", операцията е приключена успешно. Това заяви премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху в неделя, говорейки на седмично заседание на правителството, предава ТАСС.

"Снощи завършихме успешно петдневна борба срещу терористичната организация Ислямски джихад", отбеляза правителственият ръководител, чиито изявления бяха разпространени от кабинета му.

Нетаняху подчерта, че на армията и разузнаването е възложена задачата да извършат операцията, използвайки инициатива и изненада, и тази инструкция е изпълнена. Той похвали действията на военните. "С пълна изненада и постоянна проява на инициатива елиминирахме цялата върхушка на "Ислямски джихад“ в Газа. Елиминирахме десетки терористи, унищожихме 17 щаба на "Джихада“, ракетни складове, противотанкови екипажи и много други", изброи министър-председателят.

Нетаняху благодари на военните за техния професионализъм и на хората в страната за тяхната издръжливост. "Днес враговете на Израел в Газа и далеч отвъд нея знаят, че дори и да се опитат да се скрият, ние можем и сме готови да ги достигнем във всеки един момент. Това послание беше значително подсилено по време на операцията" Щит и стрела“, заяви израелският премиер.

От 9 май израелската армия провежда операцията "Щит и стрела" в ивицата Газа, нанасяйки удари по военни цели на "Ислямски джихад". Тя започна в отговор на масирания обстрел на еврейската държава седмица по-рано. На 2 май радикали от Газа изстреляха повече от сто ракети и минометни снаряди по територията на Израел за един ден. Стрелбата последва съобщенията за смъртта в израелски затвор на активиста на ислямския джихад Хадр Аднан, който обяви гладна стачка.

Радикалите от Газа са изстреляли повече от 1200 ракети срещу Израел за пет дни, според The ​​Times of Israel, а израелската армия отмъсти, като удари около 350 цели в анклава, включително командни центрове, ракетни и минохвъргачни позиции, военни постове и високопоставени активисти "Ислямски джихад“ в палестинския анклав.

В събота вечерта египетският телевизионен канал Extra News съобщи, че базираните в Газа палестински фракции и Израел са се договорили за взаимно прекратяване на огъня от 22:00 часа. Споразумението е постигнато с активното посредничество на Кайро. Израелските власти, представлявани от ръководителя на Съвета за национална сигурност Цахи Ханегби, благодариха на Египет за посредничеството и се съгласиха с инициативата, като предупредиха, че мълчанието от страна на Газа ще бъде посрещнато с мълчание от страна на Израел и си запазиха правото да отговорят за всяка атака срещу еврейската държава.

Малко след 22:00 часа в събота в южната и централната част на Израел отново прозвучаха тревоги, в отговор израелските военни атакуваха подземни ракетни установки в сектора, съобщи армейската пресслужба същия ден. В неделя не е имало значителни инциденти със сигурността в граничната зона на Газа, пише вестникът.