Канцлерът на Австрия Карл Нехамер повтори в събота (9 март) възраженията си срещу присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство с нова публикация във Facebook. Нехамер обясни, че пространството за свободно движение не работи, "така че не може да се разширява".

"Като част от пътуването ми до Румъния в програмата имаше и разговори с румънския президент Клаус Йоханис. Румъния е важен партньор на Австрия. Нашите компании участват силно в Румъния и създават хиляди работни места там.

Освен всичко останало, говорихме много открито и за възраженията на Австрия срещу бързото разширяване на Шенген. Позицията на Австрия остава ясна и непроменена: В момента Шенгенската система не работи, следователно не може да бъде разширена", пише австрийският канцлер.

По-рано тази седмица австрийският канцлер Карл Нехамер произнесе реч на конгреса на ЕНП в Букурещ, и я използва за да говори отново за миграцията, една от причините Австрия да блокира пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство. Той твърди, че един от проблемите на европейските граждани е нелегалната миграция и заяви, че външните граници на ЕС трябва да бъдат укрепени. "Шенгенската система не работи, следователно не може да бъде разширена", написа тогава Нехамер в социалната мрежа Х.