Руският опозиционер Алексей Навални е изправен пред перспективата за нови наказателни обвинения, след като "на практика е бил принуден да наруши правилата на наказателната колония с максимална сигурност, където е държан“, заяви един от адвокатите му във вторник, цитиран от Reuters.

Вадим Кобзев обяви в Twitter, че "смърдящ затворник с лоша хигиена“ е бил вкаран в килията на Навални в понеделник като "провокация“, докато той е изпълнявал затворнически труд, и че Навални не е имал друг избор при завръщането си, освен да го извлече от там.

Тогава му е било заявено, че ще бъде обвинен във възпрепятстване на затворническите власти, което носи максимална присъда от пет години, уточни Кобзев.

Пенитенциарната служба не отговори веднага на искане за коментар.

Носителят на наградата "Сахаров“ за свобода на мисълта вече излежава 11 години и половина години лишаване от свобода в наказателната колония ИК-6, на около 240 км източно от Москва, по обвинения в измама и неуважение към съда, които според него са били скалъпени, за да го накарат да млъкне.

Миналия четвъртък негов говорител заяви, че той страда от силна болка в стомаха и че се страхува, че му е дадена отрова, припомня Reuters.

Два дни по-рано той писа в акаунта си в Туитър, управляван от негови сътрудници, че е бил преместен обратно в изолация и принуден да търпи "адски" условия.

Кобзев  заяви, че това е 13-ият престой на Навални в наказателна килия от ареста му през 2021 г.

Преди да бъде аресутван около фигурата на Навални се разрази скандал заради предполагаемото му отравяне с бойното нервно-паралитично вещество "Новичок“ в Русия. Той бе транспортиран за лечение в германската болница "Шарите“, но след няколко месеца реши да се върне в родината си, където бе арестуван за нарушаване на условна присъда.

Неговата Фондация за борба с корупцията е обявена за незаконна и "екстремистка“, другите нейни лидери са в изгнание.