От 12 до 30 юни Националната гвардия на щата Тенеси провежда международно съвместно учение "Тракийска стража 2023“ на територията на България, съобщават на официалния уебсайт на Министерството на отбраната на щата. Важна част от маневрите ще бъде изпробването на нова доктрина на ВВС на САЩ - Agile Combat Employment.

Повече от 170 военнослужещи от българските въоръжени сили, гръцките военновъздушни сили и армията и националната военновъздушна гвардия на Тенеси ще се съсредоточат върху развитието и усъвършенстването на умения, които включват бойно медицинско обслужване, пожарно спасяване от самолети, съвместни операции, логистика и поддръжка, аеромедицинска евакуация и обучение за експлоатация на различни оръжия.

Учението ще послужи за "подчертаване на десетилетното партньорство и отбелязване на дългогодишно военно сътрудничество“.

"От 1993 г. Националната гвардия на Тенеси и България са партньори в Програмата за държавно партньорство на Бюрото на Националната гвардия“, заяви полковник Джейсън Глас, помощник генерал-адютант на Тенеси. "През последните 30 години Тенеси и България работиха заедно, за да растат и да се развиват заедно в голямо разнообразие от военни способности. Тазгодишното учение "Тракийска стража 23“ ще покаже ниво на напреднало сътрудничество и партньорство в областта на сигурността, което допълнително ще укрепи регионалната стабилност в Югоизточна Европа и Черно море“.

Един от по-сложните елементи на учението е използването на новата доктрина на ВВС на САЩ, наречена Agile Combat Employment (ACE). Тя предвижда промяна на начина, по който военновъздушните сили на САЩ подготвят, позиционират и проектират способности по целия свят. Това упражнение ще даде възможност на Тенеси и България да практикуват заедно ACE.

Според Военновъздушните сили на САЩ "ACE измества операциите от централизирани физически инфраструктури към мрежа от по-малки, разпръснати места, които могат да усложнят противниковото планиране и да предоставят повече възможности за командирите на съвместните сили“. Този нов начин на работа ще увеличи начина, по който командирите могат да атакуват противникови цели, като идват от различни места и посоки, а същевременно защитават по-добре силите на САЩ и съюзниците.

"Тенеси и България и сме готови да използваме тази нова доктрина чрез екипна работа, разработена в продължение на много години на приятелство и сътрудничество“, заяви Глас. "Няма нещо, което да не можем да постигнем заедно.“

В съобщението се посочва, че учението е инициирано от Националната гвардия на Тенеси.